Waar je op moet letten bij het onderhoud van een eiken vloer

Eiken Vloer

Hout: het kan duurzaam zijn, is prachtig in huis maar ook een lastig materiaal. Geen wonder dus dat veel mensen niet meer kiezen voor een eiken vloer maar liever voor een neppe variant van bijvoorbeeld pvc gaan. En het kan, want kunstmatig gemaakte vloeren kunnen ook heel mooi zijn. Maar die eiken vloer is toch wel het allermooiste, en niets kan die geur, stijl en kleuren evenaren. Wil je toch graag een eiken vloer in huis? Zorg dan dat je weet hoe je die vloer lang mooi kunt houden. 

Eiken Vloer

Drie stappen

Er zijn drie stappen in het onderhoud van een eiken vloer:

  • droog reinigen
  • nat reinigen 
  • groot onderhoud

Elke stap is belangrijk en kun je op je eigen manier uitvoeren. Het is natuurlijk geen exacte wetenschap, maar hoe nauwkeuriger je dit soort aanwijzingen volgt, hoe groter de kans dat je lang kunt genieten van die prachtige vloer.

Droog reinigen

Bij droge reiniging komt geen water te pas. Dat klinkt logisch. Droge reiniging betreft het vegen of stofzuigen van de vloer. Een eiken vloer is zeer gevoelig voor krassen en vuil. Het is daarom belangrijk dat je vuil en zand op de vloer geregeld verwijdert. Veel mensen kiezen ervoor om tenminste eens per dag even snel het ergste vuil te verwijderen. Afhankelijk van hoe je leeft, is eens per twee of drie dagen ook prima. Dit is vooral aan te raden voor mensen die toch al nooit schoenen dragen in huis. Je loopt dan ook minder vuil naar binnen. Een deurmat bij elke buitendeur kan ook helpen om vuil en zand te voorkomen. 

Nat reinigen

Het is heel belangrijk dat je bij de eiken vloer niet te veel water gebruikt. Eikenhout kan het water opnemen en daardoor gaan uitzetten. Dat is eeuwig zonde. Zorg daarom dat je nat reinigt met een alleen maar vochtige doek of een heel goed droog gemaakte zeem. Een stoomreiniger kan ook maar op de laagste stand. Vaak hebben deze een stand voor hout.