Waar moet je op letten bij buitenverlichting?

Waar moet je op letten bij buitenverlichting?

Waar moet je op letten bij buitenverlichting?

Buitenverlichting is niet alleen een functionele toevoeging aan je buitenruimte, maar kan ook de sfeer verbeteren en de veiligheid vergroten. Bij het kiezen van buitenverlichting zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, waaronder de bescherming tegen weersinvloeden. In dit artikel zetten we alles waar je rekening mee moet houden op een rijtje.

1. IP-classificatie

IP staat voor “Ingress Protection” en wordt gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen stof aan, terwijl het tweede cijfer de bescherming tegen vocht aangeeft. Voor buitenverlichting is een hoge IP-beschermingsklasse essentieel. Een IP55-classificatie is bijvoorbeeld geschikt voor buitengebruik, omdat IP55 afdekmateriaal en schakelaars waterdicht en stofbestendig zijn.

2. Lichtsterkte

Vind de gewenste lichtsterkte van de verlichting, gemeten in lumen. Voor bijvoorbeeld een oprit of terras heb je misschien feller licht nodig dan voor sfeerverlichting in de tuin.

3. Lichtkleur

Kies een lichtkleur die past bij de gewenste sfeer. Warm wit licht kan een gezellige atmosfeer creëren, terwijl koel wit licht meer geschikt is voor functionele verlichting.

4. Energie-efficiëntie

LED-verlichting is niet alleen voor binnen, maar ook voor buiten. Dit type lamp is energiezuinig, maar heeft ook een langere levensduur dan traditionele lampen. Let op het energielabel en de verwachte levensduur bij het kiezen van buitenverlichting.

5. Installatiegemak

Let er ook op dat de buitenverlichting eenvoudig te installeren is en indien nodig geschikt is voor verschillende montageopties. Wel zo makkelijk als je later een lampje moet verwisselen.

6. Type verlichting

Bepaal welke soort verlichting je nodig hebt, zoals wandlampen, staande lampen of inbouwspots. Elke type verlichting heeft zijn eigen toepassing en kan verschillende delen van je buitenruimte op de gewenste wijze verlichten. Door bij het uitzoeken van buitenverlichting rekening te houden dat de spullen die je koopt een IP55-classificatie hebben (en met onze andere tips), kun je genieten van een sfeervolle en functionele buitenruimte, zelfs onder de meest uitdagende weersomstandigheden. Lees ook: De vele voordelen van buitenverlichting.