Tips om de conditie van je dak zo goed mogelijk te houden

Aangezien het mooie weer is aangebroken en de meeste mensen lekker beginnen met klussen, is dit een mooi moment om de conditie van je dak eens onder de loep te nemen. Als er beschadigingen zijn aan het dak en dit om grote reparaties vraagt, raden we je aan om hulp in te schakelen van een professionele dakdekker. Zo ben je verzekerd van een langere periode profijt van je dakbedekking. In het geval van de doe-het-zelvers hebben we een aantal tips op een rij gezet, waarbij de conditie van het dak zo lang mogelijk goed blijft.

Controle

Waar veel mensen geen rekening mee houden is het feit dat je het dak minstens twee keer per jaar moet laten controleren. Doe dit tijdens twee verschillende jaargetijden. Bijvoorbeeld voor de herfst en na de herfst. Voor de herfst controleer je of het dak in goede staat het slechte weer tegemoet kan gaan en na de herfst/winter controleer je of het dak de weersinvloeden heeft overleefd. Om er zeker van te zijn dat het dak het Nederlandse weer aankan, kun je deze inspuiten met een beschermende laag vloeibaar rubber. Dit zorgt ervoor dat materialen droog blijven en dat je beschadigingen kunt herstellen.

Reinigen

Als je lang niet naar het dak kijkt, kan hier aanslag en viezigheid op komen. Daarom is het belangrijk om het dak regelmatig schoon te maken als je de conditie wil behouden. Mos en algen kunnen het dak namelijk aantasten en daarom is het verstandig om hier op tijd bij te zijn. Om dit te verwijderen kun je milieuvriendelijke schoonmaakproducten kopen die speciaal zijn bestemd voor mos en algen of andere groene aanslag. Hiernaast kun je ook de dakgoot beschermen tegen vogels. Als je het dak niet regelmatig schoonmaakt kunnen vogels takjes en bladeren verstoppen in de dakgoot, waardoor je verstopping krijgt. Ook dit moet je dus regelmatig controleren en schoonmaken. Tip: gebruik nooit een hogedrukspuit! Dit kan het dak alleen maar meer beschadigen.