Is een knikarmscherm duurzaam?

Op een zonnige dag kun je rustig in de schaduw zitten dankzij een knikarmscherm. Met deze soort zonnescherm heb je nog steeds vrij toegang tot de ruimte onder het scherm. In dit artikel kun je meer lezen over de eigenschappen, voordelen en duurzaamheid van knikarmschermen. 

Wat zijn de eigenschappen van een knikarmscherm? 

Een knikarmscherm wordt ook wel eens een terraszonwering genoemd. Net zoals een uitvalscherm heeft een knikarmscherm een rol waarin een doek gewikkeld is. Dit bevindt zich in een ‘cassette’. Aan de zijkant zitten verbinders die de achterzijde van de knikarmen vasthouden. Door de scharnieren van deze armen lopen kabels of synthetische banden. Deze banden en kabels zitten vast aan veren. Door de verbinders kunnen de armen in verschillende hoeken ingesteld worden. 

Tegenwoordig zijn veel knikarmschermen te bedienen middels een ingebouwde buismotor. Zo kun je met een klik van de afstandsbediening de scherm verstellen.

Welke soorten knikarmschermen zijn er?

  • Open knikarmscherm: Dit is een goedkopere type, maar heeft een beperkte bescherming van het doek. De knikarmscherm ligt open aan de onderzijde. 
  • Semi knikarm cassette: Deze soort is gedeeltelijk afgesloten. Het wordt daarom ook wel een ‘half gesloten systeem’ genoemd. Wanneer je het scherm sluit is het volledig beschermd.
  • Knikarm zonnescherm cassette: Bij deze soort is het doek helemaal beschermd, hiermee is het ook de meest duurzame van alle types.

Wat zijn de voordelen van knikarmschermen? 

Wanneer je op zoek bent naar knikarmschermen, moeten ze van goede kwaliteit zijn. Deze gaan namelijk langer mee, zodat de uitstoot omgerekend lager is dan andere typen:

  • Geen schadelijke UV-stralen onder een knikarmscherm.
  • Meubels en gordijnen in huis verkleuren niet door de zon.
  • Het blijft binnen koeler zonder investering in een airco.
  • De bediening van een knikarmscherm is eenvoudig.
  • De doeken zijn van hoge kwaliteit en gaan lang mee.
  • Je kiest zelf de instelling: slechts voor de helft uitgeklapt, volledig of niet? 

Knikarmschermen kunnen ook toegepast worden op brede gevels. Of op een balkon, ook van appartementen. De doorgang wordt niet geblokkeerd, deuren en ramen kunnen nog steeds geopend worden. 

Wij raden dus een knikarmscherm aan met een volledig gesloten cassette. Zodat het alle weersomstandigheden kan doorstaan en langer meegaat dan andere modellen. Met een knikarmscherm geef je minder uit aan een airco, het is daarom vele malen beter voor het milieu.