Interieurtip: perzische tapijten!

Een nieuw tapijt verandert in een oogopslag het interieur: een opvallend exemplaar trekt de aandacht, terwijl een carpet in lichte tinten rust kan brengen. In ieder geval geeft een tapijt warmte en sfeer. Populaire tapijten zijn perzische tapijten. Perzische tapijten zijn er in verschillende prijzen, maten en kleuren. Het is u opgevallen dat er veel symbolen en motieven zichtbaar zijn, en wilde graag weten wat het verhaal achter al die kleine elementen zijn? Dan bent u bij het juiste artikel. Hoewel het in de wereld van oosterse tapijten niet alles zo strikt is gezet over wat elk patroon of kleur nou inhoudt zijn er toch bepaalde betekenissen.

De wever

De symbolen en vormen en het thema qua kleuren van het tapijt vertellen veel over de wever van het perzische tapijt. Net zoals dat een schilderij veel verteld over de schilder van het schilderij. Ook bij de perzische tapijten zijn sommige aspecten zeer vergelijkbaar met een kunstwerk, waarbij de wever de schilder is en het kunstwerk het tapijt. Afgelopen jaren zijn er zoveel verschillende ontwerpen uitgekomen van perzische tapijten en sommige tapijten hadden hierbij een boodschap of achterliggende betekenis. 

Florale elementen in perzische tapijten

Een veel voorkomend, of misschien zelfs het meest voorkomende, thema in perzische tapijten is het florale thema. Het beeld van een levende tuin heeft diepe wortels in zowel de religieuze als de culturele achtergrond van het perzische ontwerp. In veel regio’s waar perzische tapijten te vinden zijn is water namelijk een zeldzame commoditeit. Het perzische tapijt stelt dan een levende tuin voor met veel flora. 

De levensboom in het perzische tapijt

Een heel opvallende thema in perzische tapijten is de levensboom. De boom groeit vanaf de basis van het perzische tapijt en vult het hele tapijt, maar blijft binnen de grenzen. De takken zitten vol met vogels, bloemen en bladeren. Het stelt het eeuwige leven, waarheid en verbinding tussen hemel en aarde voor.