Wat te doen bij een gescheurde muur

Niemand zit erop te wachten, maar vroeg of laat krijgt bijna iedereen er wel mee te maken: scheuren in de muur. Vooral in oudere huizen kun je ze verwachten: daar zijn ze meer regel dan uitzondering. Naast lelijk kunnen deze scheuren in verband met instortingsgevaar ook nog eens gevaarlijk zijn. In deze blog lees je hoe je scheuren kan voorkomen en tips voor wanneer muren die al gescheurd zijn.

Stel scheurherstel niet uit

Wanneer je ziet dat er een scheur in je muur zit, is het een goed idee om daar gelijk iets aan te doen. Wanneer je de scheur namelijk te lang laat zitten zonder onderhoud, heb je kans dat hij verder doorscheurt. Hierdoor heb je er alleen nog maar meer werk aan. Zeker bij dragende muren is dit urgent, in verband met instortingsgevaar. Wacht dus niet te lang af en schakel op tijd een professioneel scheurherstelbedrijf in. 

Hou rekening met de oorzaken van muurscheuren

Muurscheuren kunnen verschillende oorzaken hebben. Wanneer je deze oorzaken weet, kan je hierop inspelen en muurscheuren proberen te voorkomen. De voornaamste reden dat een buitenmuur scheurt, is door uitwendig vuil zoals algen en mos. Deze nestelen zich diep in de muur en houden vocht vast. Wanneer dit vocht bevriest, zet het uit, waardoor de scheuren ontstaan. Wanneer je er dus op tijd bij bent en dit makkelijk te verwijderen oppervlakkig vuil op tijd weghaalt, kan je uiteindelijk veel geld en tijd besparen doordat je inwendige schade hebt voorkomen.