Wat is het voordeel van een Finse sauna?

De traditionele Finse sauna is in principe een kamer waarin een droog heteluchtbad kan worden genomen. Door een hoge tempratuur van de sauna gaan de bezoekers zweten. Deze traditionele manier van reinigen en ontspannen is Fins. In de geschiedenis werden deze sauna’s gemaakt van deels onder de grond gebouwde hutten. Deze werden verwarmd door stenen die eerst in het vuur hadden gelegen. Doormiddel van het gooien van water op de stenen kwam er stoom vanaf en zorgde dat ervoor dat de temperatuur tot ongeveer 70 tot 100 graden steeg.

Een sauna heeft naast een ontspannend gevoel ook andere voordelen. Zo is het bevorderlijk de stofwisseling door het uitzweten van melkzuren en kan het zorgen voor een betere doorbloeding van de huid. Door op regelmatige basis in de sauna te gaan ontwikkel je ook een betere gewenning tussen een koude en warme omgeving.

Waar vroeger de sauna’s gebruik maakten van houtkachels om de stenen op te warmen worden er tegenwoordig elektrische elementen gebruikt om deze warm te maken, dit zorgt ervoor dat de temperatuur beter te regelen is en geen last is van overbodige rook. Om de sauna’s van nu weer authentieker te maken wordt er wel gebruik gemaakt van Scandinavisch hout aan de buitenkant van de sauna en het interieur om zo de ervaring van een originele sauna met alle gemakken van nu. Zo zorgt een steenwolisolatie ervoor dat als je dan van je eigen sauna wil genieten je niet excessief hoge energiekosten moet betalen. Daarnaast kan je het zo gek maken als je zelf wil als je een sauna aan huis wil. Zo heb je de keuze om een buiten- of binnen-sauna aan te schaffen waarbij er genoeg opties bij kunnen komen van verschillende spotjes tot een ingebouwd muzieksysteem met afstandsbediening.