Wat is een vlekkenplan?

Interieur 1

Je hebt er misschien vast wel eens over gehoord, het maken van een vlekkenplan. Het kan ook voorkomen dat je er helemaal nog nooit van gehoord hebt. In deze blog zul je meer informatie krijgen over wat een vlekkenplan is. Een ander woord voor een vlekkenplan is de winkelindeling. In dit plan kun je de indeling van een gebouw of winkel vinden. Dit is vaak een ruwe of voorlopige indeling. In zo een vlekkenplan kun je verschillende dingen zien. Een van de dingen die heel goed naar voren komen is waar bepaalde afdelingen zitten. Dit wordt dan ook goed beschreven in zo een vlekkenplan.

Verschillende panden

Een vlekkenplan voor een bedrijfsgebouw kan er anders uitzien dan een vlekkenplan voor een winkel. Bij een bedrijfsgebouw wordt er gekeken naar de structuur van een organisatie. Dit is dan ook vaak bepalend. Er wordt gekeken naar de afdelingen die er zijn en naar de grootte van zo een afdeling. Ook wordt er gekeken op welke manier er samen wordt gewerkt. Verder wordt er gekeken of bepaalde afdelingen een bepaalde inrichting nodig hebben. Bij een winkel is dit anders. In een winkel wordt er gekeken naar het assortiment. Ook kan het vlekkenplan bepalen wat de route van de klanten zou kunnen zijn. Dit kun je vaak zien in supermarkten. Wanneer je een supermarkt binnenkomt, dan kom je vaak terecht op de versafdeling. Verderop vind je vaak de broodafdeling en hierna kun je de stellingen met producten vinden. 

Waarom vlekkenplan?

Er zijn verschillende redenen waarom er wordt gekozen om een vlekkenplan te maken. Een van de grootste voordelen van het opstellen van een vlekkenplan is dat je alle ruimte optimaal kunt benutten. Ook krijg je meer inzicht. Mocht je in een bedrijf een vlekkenplan willen opstellen, dan kun je vaak al snel zien wat wel zou kunnen en wat niet. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de stilteplekken niet naast de kantine te zetten. In een kantine komen mensen samen en genieten ze van een hapje eten. Hier wordt vaak veel gesproken en dit wil je niet horen wanneer je in een stilteruimte zit.