Rugklachten na het studeren?

Verstelbaar bureau

Heb jij last van rugpijn nadat je voor een lange tijd hebt moeten studeren? Veel studenten klagen wel eens over pijn in hun rug. Studeren zorgt er namelijk voor dat je vaak en lang achter een bureau moet zitten. Zelfs als de zithouding goed is kan dit voor rugklachten zorgen. Fysiotherapeuten zeggen dat niet per se de houding zelf, maar eerder het lang in dezelfde houding blijven de oorzaak is van pijn. Er zijn daarom een aantal dingen die je als student kunt doen om minder vaak last te hebben van rugpijn, zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van een zit sta bureau.

Upgrade je studieplek

Soms kan het fijn zijn om op verschillende plekken te studeren. Vooral als je last hebt van je huisgenoten zoek je al snel een plekje in de UB op. Niet elke UB is hetzelfde, maar vaak zijn de werkplekken niet het meest comfortabel. Zorg dus dat je thuis ook een fijne plek maakt om te kunnen studeren. Kies eventueel voor een bureau die je in hoogte kunt verstellen en waar je dus afwisselend aan kunt staan en zitten. Dit geeft je lichaam meer beweging en zorgt dat je rug niet stijf wordt. En doe oortjes in als je huisgenoten weer eens herrie maken.

Een comfortabele stoel

Als je geen ruimte hebt voor een zit sta bureau dan kan een 24uurs stoel ook een uitkomst zijn. Deze stoelen hebben een extra ondersteunende en comfortabele bekleding, waardoor je er voor langere tijden op kunt zitten. Je rug wordt daarnaast beter ondersteund door de gevormde rugleuning. De stoelen zijn ook vaak helemaal verstelbaar zodat de perfecte zithouding gecreëerd kan worden. Het is dan wel nog steeds belangrijk om af en toe ook een pauze te nemen waarbij je even gaat wandelen of aan wat beweging doet. Je kunt bijvoorbeeld kort wat rek- en strekbewegingen doen, of een snelle yogaoefening.