Radiatoren, welke verschillende soorten zijn er?
We hoeven je vast niet te vertellen dat er meerdere soorten radiatoren te verkrijgen zijn. Toch zal je je verbazen over hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn bij het kopen van een radiator! Voor elke ruimte in je huis is er een ander type radiator beschikbaar. Het is daarom niet onverstandig om je even goed te verdiepen in welke mogelijkheden dit biedt voor jou! Met behulp van deze blog zullen wij proberen je meer duidelijkheid te geven.
De ledenradiator of kolomradiator
Deze radiator bestaat uit afzonderlijke warmtekanalen die met elkaar worden verbonden door verticale holle platen, ook wel de kolommen. Door deze platen wordt het oppervlakte van de ledenradiator vergroot, waardoor de radiator, in tegenstelling tot een paneelradiator, veel warmte kan vasthouden en afgeven.
De paneelradiator of plaatradiator
Dit is de meest standaard radiator die je in de meeste woonkamers zult tegen komen. Deze radiator bestaat uit een plaat die is voorzien van ribbels. Met behulp van deze ribbels wordt het contactoppervlak tussen de paneelradiator vergroot, waardoor de radiator snel opwarmt. Meestal bestaat een paneelradiator uit 3 platen, om zo de totale oppervlakte, en hiermee de sterkte, te vergroten. Een goed voorbeeld van een mooie plaatradiator is de Jaga wandconvector.
Designradiator
Wanneer je radiator staat aangesloten op een centrale plek in je huis, kun je ervoor kiezen om een designradiator aan te schaffen. Deze radiatoren zijn een stuk prettiger om naar te kijken. Ze zijn in zowel als leden- en paneelradiatoren te verkrijgen, in verschillende kleuren en ontwerpen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een Henrad designradiator!
Elektrische radiator
Een elektrische radiator wordt meestal niet gebruikt als hoofd radiator, maar eerder als bijverwarming. Bijvoorbeeld voor een koude zolder of slaapkamer. Deze radiator is heel flexibel, het enige dat je nodig hebt is een stopcontact.
Raamradiator
Wanneer je ramen helemaal doorlopen tot aan de vloer is een raamradiator misschien een optie voor je. Het is een ledenradiator van ongeveer 20 cm hoog die wordt bevestigd aan de vloer, in plaats van de muur.
Verticale radiator
Deze radiator wordt vaak gebruikt als er geen ruimte is voor een normale, horizontale radiator. Je ziet deze radiatoren vaak in badkamers hangen, waar de ruimte minimaal is.